Hírek

Pályaorientációs nap a Hatvani Bajza József Gimnáziumban

„A lelkesedés nagyon fontos a siker elérése érdekében, lelkesedni pedig csak olyan dolog iránt tud az ember, amit szeret is. Amikor hivatást választunk érdemes tehát figyelembe venni az érdeklődési területeinket, ami által olyan munkánk lehet, amelyet szeretünk is, és amivel hosszú távon is szívesen foglalkozunk.”

A fenti idézet lehetne a mottója annak a Pályaorientációs napnak, melyet 2019. december 6-án már második alkalommal rendeztünk meg iskolánkban.

A pályaorientáció azoknak a személyes kompetenciáknak, készségeknek a megszerzését jelenti, amelyek segítenek a diákoknak abban, hogy képességeiknek és elvárásaiknak megfelelően képesek legyenek maguknak jövőbeli célokat kitűzni és érdeklődési körüknek megfelelően szakmát, foglalkozást találni maguknak. Ugyanakkor a pályaorientáció nem csupán a különböző szakmákról, de önmagunkról és a minket körülvevő társadalmi környezetről szerzett ismereteket is magában foglalja. Ennek a programnak a célja pedig az, hogy a diákok képessé váljanak olyan pálya kiválasztására, amely mind a személyiségüknek, mind az elhelyezkedési lehetőségeknek megfelel.

Ezen a napon több mint 70 előadó, valamint 13 egyetem mutatkozott be több mint 500 „Bajzás” tanulónak. Nagyon sok egykori „Bajzás” diák szerepelt a meghívottak között, akik óriási lelkesedéssel, tele régi emlékekkel és élményekkel tértek vissza egykori alma materükbe, hogy most a fiatalabb generációnak beszéljenek hivatásukról. Rajtuk kívül több karrier nagykövetet is meghívtunk az AmCham Karrierorientációs Program segítségével. Az ő céljuk az volt, hogy még a konkrét munkakör vagy egyetemi szak kiválasztása előtt segítsenek a középiskolás fiataloknak minél érettebben és tudatosabban meghozni a jövőjüket leginkább befolyásoló döntést: a pályaválasztást. Ennek érdekében vállalati önkéntesek segítségével tájékoztatták a diákokat az előttük álló munkaerőpiaci lehetőségekről.

A meghívott előadók között volt közgazdász, média szakember, fordító-tolmács, tanítónő, nyomozó, banki szakember, informatikus, nagykövetségi asszisztens, ügyvéd, ügyész és bíró, valamint gyógyszerész, biológus, biotechnikus, orvos, mentőtiszt, karrier tanácsadó, mérnök, gyógypedagógus, állatkerti gondozó, katasztrófavédelmi szakember stb. Igyekeztünk iskolánk minden tagozata számára felkínálni minél több lehetőséget a foglalkozások megismerésére.

Tizenhárom egyetem is bemutatta nálunk képzését: például az Eszterházy Károly Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, az Edutus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Miskolci Egyetem stb. Az egyetemek képviselői beszéltek a bejutási lehetőségekről, kollégiumokról, szakkollégiumokról, ösztöndíjakról, a mesterképzésekről, valamint a munkaerőpiaci lehetőségekről.

Minden előadó azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy a diákok megtalálják azt a hivatást, amit szívesen végeznek egész életükben, nap mint nap, energiával és ambíciókkal tele. Reméljük, hogy sikerült hozzájárulnunk ezzel a programmal ahhoz, hogy diákjaink egy lépéssel közelebb jussanak ehhez.

Hatvan, 2019. 12. 12. | Veresné Kalcsó Krisztina intézményvezető-helyettes


Állatok világnapja

2019.10.04.

A mai napon, az Állatok világnapja alkalmából Dr. Hajdu Pál állatorvos díjmentesen beoltotta a Bajzás cicát, Jozefinát, ezzel is támogatva iskolánkat.

Köszönjük doktor úrnak önzetlen segítségét.

Vissza