Hírek

Adománygyűjtés

Szép magyar beszéd regionális fordulója a Hatvani Bajza József Gimnáziumban

2020. február 20-án rendeztük meg iskolánkban a Szép magyar beszéd versenyt, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a Kazinczy-szépkiejtési versenyt.

Idén ért bennünket először az a megtiszteltetés, hogy Kerekes Barnabás tanár úr, a Kazinczy-díj Alapítvány egyik vezetőjének felkérésére megrendezhettük ezt a régmúltra visszatekintő, régi hagyománnyal rendelkező versenyt, melynek célja az ifjúsági anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra javítása.

A vetélkedő résztvevőinek egy kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20–25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20–21. századi – közlő prózai stílusban megírt mű lehetett, amely nem tartalmazhatott párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi, sem kevéssé ismert idegen szavakat.

A versenyt az 5–6. (11–12 éves korcsoport) és a 7–8. (13–14 éves korcsoport) évfolyamos tanulók számára külön-külön hirdettük meg. A versenyre 13 általános iskolából 33 diák jelentkezett, mind nagyon színes és ügyes gyermekek voltak. A zsűri tagjai pedig olyan pedagógusok, logopédusok voltak, akik közül már korábban területi és országos versenyen is pontoztak néhányan: Katonáné Hajdu Ilona, Kovácsné Fazakas Andrea, Pápainé Rados Mária, Polonkai Zoltánné, Szalkai Mária és Szlama Tiborné.

A verseny nagyon izgalmasnak bizonyult: az első fordulóban a szabadon választott szövegeiket adták elő a versenyzők, míg a második fordulóban a kötelező szöveget olvasták fel egy rövid felkészülési idő után. Mindkét forduló sok tanulságot eredményezett, a zsűri az eredményhirdetéskor hangsúlyozta is, hogy érdekes módon a kötelező, ismeretlen szöveg olvasása jobban sikerült a versenyzőknek.

Mindkét korcsoportban szép eredmények születtek. A helyezettek:

7-8. osztályos korcsoport:
1. Tóth Márton Zsombor, Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola, felkészítő tanára: Kalmár-Bodor Ágnes
2. Dudás Kinga, Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola, felkészítő tanára: Palásthy Pálné
3. Pintér Marcell, Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola, felkészítő tanára: Tóth-Ilkó Szilvia
Ők továbbjutottak a 2020. március 27–29-én Kisújszálláson rendezett végső fordulóba.
Különdíjas: Ahdi Pakdel Ajsen, Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola

5-6. osztályos korcsoport:
1. Rozgonyi Hanna, Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola, felkészítő tanára: Párkányi Rita
2. Szabó Bence, Boldogi Berecz Antal Általános Iskola, felkészítő tanára: Cziczkáné Zólyomi Márta
3. Hajdu Csilla, Gyöngyösi Arany János Általános Iskola, felkészítő tanára: Balázs Edit.

Gratulálunk a helyezetteknek!

Idén ezt a versenyt egy adománygyűjtéssel is összekötöttük: versenyfelhívásunkban kértük a versenyző diákokat és felkészítő tanáraikat, hogy amennyiben van olyan használt, de jó állapotban lévő mesekönyvük vagy ifjúsági könyvük, melyet elvihetnénk a határon túl élő magyar gyerekeknek, hozzák magukkal és ajánlják fel e nemes célra. Szép számban érkeztek könyvek, melyeket a Rákóczi Szövetség támogatásával április elején eljuttatunk Kárpátalján élő hátrányos helyzetű, mély szegénységben élő gyerekeknek. Ez méltó lezárása lesz ennek a magyar nyelv értékeit szem előtt tartó versenynek.

Veresné Kalcsó Krisztina, intézményvezető-helyettes


Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból Országos TDK verseny az Eszterházy Károly Egyetemen

2020. február 6-án ismét megrendezésre került a "Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból - Tehetségútlevél a felsőoktatásba" rendezvény, melynek helyszíne az Eszterházy Károly Egyetem volt.

A verseny első fordulójában minden jelentkező diáknak kutatást kellett végeznie különböző megadott területeken. Ezután a tanulóknak írniuk kellett egy 6-8 oldalas esszét, melyben összefoglalták kutatásuk témáját, célját, elméleti, szakirodalmi hátterét és kutatásuk eredményeit. A Bajza József Gimnázium tanulói is több területen kutattak: közművelődés, kulturális örökség, pszichológia, szociálpedagógia, társadalmi devianciák, jelenségek stb.

Ezután egy szakmai zsűri értékelte a pályamunkákat, és a döntőbe jutott tanulók előadhatták kutatásaikat február 6-án, a Líceum dísztermében. A legnehezebb feladata Tóth Jánosnak volt, akinek kutatási eredményeit egy saját készítésű plakát bemutatásával kellett előadnia. A plakát elkészítésében Kenéz Gréta 10. B osztályos tanuló segített neki.

Gimnáziumunkból az országos verseny döntőjébe az alábbi tanulók jutottak: Bacsa Vivien, Beer Noémi, Czégény Cintia, Gulics Amina, Molnár Botond, Zeke Edina, Tóth János és Zelnik Zalán. A következő eredmények születtek:

Gulics Amina 10. B osztály 1. hely
Molnár Botond 10. B osztály 1. hely
Zelnik Zalán 10. B osztály 2. hely

Felkészítőjük: Kővári Éva tanárnő

Tóth János 10. A osztály 1. hely
Bacsa Vivien és Zeke Edina 10. A osztály 2. hely

Felkészítőjük: Veresné Kalcsó Krisztina tanárnő

Gratulálunk a szép eredményekhez és további sok sikert kívánunk!


Rendhagyó farsang a Bajzában

Idén második alkalommal rendhagyó farsangot szervezett a Diákönkormányzat a Hatvani Bajza József Gimnáziumban. A tavalyi farsanghoz hasonlóan tanítási időben, a délelőtt folyamán beöltözve vettek részt a „bajzás” diákok a tanórákon. A Diákönkormányzatot koordináló és segítő pedagógus, Pölös-Marton Zsófia tanárnő minden alkalommal kikéri a Diákönkormányzat tagjainak a véleményét a programokkal kapcsolatban, akik nagyon szívesen mondják el ötleteiket, színes gondolataikat és kreatív programajánlataikat az eseményekkel kapcsolatban. Így született meg az idei farsangi nap ötlete is: minden osztály képviselője húzott egy témát, melynek keretén belül kellett a diákoknak farsangi jelmezbe öltözniük. Voltak cirkuszosok, óvodások, zöldségek, játékok, a tanárok pedig rockernek vagy punknak öltözhettek. Nagyon jó hangulat uralkodott az iskolában, igazi farsangi kavalkád kerekedett.


Pályaorientációs nap a Hatvani Bajza József Gimnáziumban

„A lelkesedés nagyon fontos a siker elérése érdekében, lelkesedni pedig csak olyan dolog iránt tud az ember, amit szeret is. Amikor hivatást választunk érdemes tehát figyelembe venni az érdeklődési területeinket, ami által olyan munkánk lehet, amelyet szeretünk is, és amivel hosszú távon is szívesen foglalkozunk.”

A fenti idézet lehetne a mottója annak a Pályaorientációs napnak, melyet 2019. december 6-án már második alkalommal rendeztünk meg iskolánkban.

A pályaorientáció azoknak a személyes kompetenciáknak, készségeknek a megszerzését jelenti, amelyek segítenek a diákoknak abban, hogy képességeiknek és elvárásaiknak megfelelően képesek legyenek maguknak jövőbeli célokat kitűzni és érdeklődési körüknek megfelelően szakmát, foglalkozást találni maguknak. Ugyanakkor a pályaorientáció nem csupán a különböző szakmákról, de önmagunkról és a minket körülvevő társadalmi környezetről szerzett ismereteket is magában foglalja. Ennek a programnak a célja pedig az, hogy a diákok képessé váljanak olyan pálya kiválasztására, amely mind a személyiségüknek, mind az elhelyezkedési lehetőségeknek megfelel.

Ezen a napon több mint 70 előadó, valamint 13 egyetem mutatkozott be több mint 500 „Bajzás” tanulónak. Nagyon sok egykori „Bajzás” diák szerepelt a meghívottak között, akik óriási lelkesedéssel, tele régi emlékekkel és élményekkel tértek vissza egykori alma materükbe, hogy most a fiatalabb generációnak beszéljenek hivatásukról. Rajtuk kívül több karrier nagykövetet is meghívtunk az AmCham Karrierorientációs Program segítségével. Az ő céljuk az volt, hogy még a konkrét munkakör vagy egyetemi szak kiválasztása előtt segítsenek a középiskolás fiataloknak minél érettebben és tudatosabban meghozni a jövőjüket leginkább befolyásoló döntést: a pályaválasztást. Ennek érdekében vállalati önkéntesek segítségével tájékoztatták a diákokat az előttük álló munkaerőpiaci lehetőségekről.

A meghívott előadók között volt közgazdász, média szakember, fordító-tolmács, tanítónő, nyomozó, banki szakember, informatikus, nagykövetségi asszisztens, ügyvéd, ügyész és bíró, valamint gyógyszerész, biológus, biotechnikus, orvos, mentőtiszt, karrier tanácsadó, mérnök, gyógypedagógus, állatkerti gondozó, katasztrófavédelmi szakember stb. Igyekeztünk iskolánk minden tagozata számára felkínálni minél több lehetőséget a foglalkozások megismerésére.

Tizenhárom egyetem is bemutatta nálunk képzését: például az Eszterházy Károly Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, az Edutus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Miskolci Egyetem stb. Az egyetemek képviselői beszéltek a bejutási lehetőségekről, kollégiumokról, szakkollégiumokról, ösztöndíjakról, a mesterképzésekről, valamint a munkaerőpiaci lehetőségekről.

Minden előadó azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy a diákok megtalálják azt a hivatást, amit szívesen végeznek egész életükben, nap mint nap, energiával és ambíciókkal tele. Reméljük, hogy sikerült hozzájárulnunk ezzel a programmal ahhoz, hogy diákjaink egy lépéssel közelebb jussanak ehhez.

Hatvan, 2019. 12. 12. | Veresné Kalcsó Krisztina intézményvezető-helyettes


Állatok világnapja

2019.10.04.

A mai napon, az Állatok világnapja alkalmából Dr. Hajdu Pál állatorvos díjmentesen beoltotta a Bajzás cicát, Jozefinát, ezzel is támogatva iskolánkat.

Köszönjük doktor úrnak önzetlen segítségét.

Vissza