Kirándulások

Partiumi kirándulás
(2019. szeptember 20-22.)

A Rákóczi Szövetség támogatásával lehetőségünk adódott, hogy szeptember 3. hétvégéjén ellátogassunk Románia nyugati szegélyére, a Partiumba, a határon túli magyarokhoz. A kiránduláson a 11.C osztály 5 tanulója (Kovács Bianka, Varga Emiliána, Hordós Zoltán, Lajtrik Tamás és Nagy Márton) vehetett részt Géczi Csaba tanár úr kíséretében. Első napunkon egy hosszú út után megérkeztünk Nagyváradra, ahol szeretettel fogadtak minket. A Rákóczi Szövetség itt ünnepelte létrejöttének 30. évfordulóját a Légy ott! fesztivál keretében, amin több száz romániai és magyarországi magyar diák vett részt. Számos programon vehettünk részt: koncerteken (pl. Király Viktor), kézműves foglalkozásokon, városnézésen. Esti programként elmentünk sétálni Nagyvárad szépen felújított belvárosába, ahol megcsodáltuk a gyönyörűen kivilágított szecessziós palotákat, középületeket.

Másnap délelőtt idegenvezetéssel részletesebben is megismerhettük a várost. Voltunk az egykori Szent László téren, az ortodox templomban, az Osztrák-Magyar Monarchia első plázájában a Sas Palotában, a színháznál, Ady kávézójánál az EMKE-nél, a sétáló utcán, a Sebes-Körös partján, az ortodox zsinagógában – ahol megismertük a helyi holokauszt eseményeit, a várban és a Szent László Bazilikában. A hosszú nézelődés után átutaztunk Nagyszalontára, ahol elmentünk Arany János szülőhelyére. Az eredeti szülőháza sajnos egy baleset során leégett, de a pontosan felépített mása mai napig megtekinthető. Felemelő érzés volt az alatt az eperfa alatt állni, ami alatt a verseit írta ("feketén bólintgat az eperfa lombja"). Következő állomásunk Világos volt, ahol elsőként a fegyverletételi tárgyalások helyszínét a Bohus-kastélyt látogattuk meg. Jelenleg a világosi születésű nagy román író, Ioan Slavici, tárgyait bemutató múzeumnak ad otthont. A várba is felmentünk, ahonnan csodás kilátás fogadott minket.

Vasárnap délelőtt Arad belvárosában megnéztük a híres Szabadság szobrot, a hatalmas színházat, a lenyűgöző Páduai Szent Antal katedrálist, a városházát, a Kultúrpalotát és a Maros-partot. Utolsó állomásunk Arad külvárosa volt, a Vesztőhely, ahol megemlékeztünk az aradi vértanúkról. Tiszteletünk jeléül közösen énekeltük el a Szózatot. Délután elérkezett a búcsú ideje, nehéz szívvel váltunk el újonnan szerzett barátainktól. A jól megszervezett programok és a közös élmények örök emlékek maradnak.

- Varga Emiliána (11.C)

Vissza